Over de mensen

Australië in een notendop; over de mensen.  Demografie, onderwijssysteem en het dagelijks leven geven samen een beknopt maar duidelijk beeld over Australië en haar mensen.

Demografie
Aantal inwoners: 21.766.711 (juli 2011)
-67,7% tussen de 15-65 jaar oud
-14%    65 jaar en ouder.
Levensverwachting man: 79,4 jaar.
Levensverwachting vrouw: 84,35 jaar.
Jaarlijkse bevolkingsgroei: 1,148%.
Aantal kinderen per vrouw: 1,78 kinderen.
Alfabetisme: 99%

Onderwijssysteem
In Australië kunnen alle kinderen tot hun vijftiende (in Tasmanië tot hun zestiende) jaar gratis onderwijs volgen en zijn dat ook verplicht. Het onderwijssysteem bestaat uit drie niveaus: het basisonderwijs van zes tot twaalf jaar, het voortgezet onderwijs van twaalf tot vijftien of zestien jaar en daarna college en universitair onderwijs.
Kinderen in de ‘outback’ gaan of naar kostscholen, of krijgen thuis les. Thuis les betekend elke ochtend een half uur les op de radio en de rest van de dag zelfstandig huiswerk maken (wat per post is toegestuurd) onder begeleiding van een ouder of tutor. Een keer in de week spreekt het kind via de radio met zijn of haar docent.

Dagelijks leven

Olga Godefroy heeft 13 jaar in Australië gewoond, maar woont nu weer in Nederland. Ik vroeg haar naar het leven in Australië. ‘Het dagelijks leven is in Australië heel anders dan in Nederland. Een vaste uitspraak is ‘no worries made’. Alles gaat lekker op het gemakje, maar het is niet dat er minder gebeurt. Op een rustige manier krijgen de mensen alles voor elkaar. Al is die mentaliteit in grote steden als Sydney en Melbourne wel aan het veranderen. Het is wel iets gehaaster, maar nog gaat alles voor Nederlandse begrippen heel relaxed.

Mensen zitten veel minder op elkaars lip, iedereen leeft zijn eigen leven op een lekker gemakkelijke manier. Er is daar meer vrijheid, veel meer ruimte, en meer natuur. Er wordt weinig geroddeld. Doorgaans weten buren ook niet zoveel van elkaar. Maar als je elkaar nodig hebt, staat iedereen voor je klaar. Australiërs zijn heel gastvrij. Maar als je op een feestje of op een barbecue komt dan wordt er wel van je verwacht dat je zelf wat meeneemt, bijvoorbeeld je drinken. De mensen barbecueën veel en eten ook meer vlees dan in Nederland.

De normen en waarden? Die zijn heel gemakkelijk samen te vatten. No worries.’

Bronnen:
Demografie , geraadpleegd 10 juni 2011
www.australie.nl , geraadpleegd 10 juni 2011
Godefroy, O. (telefoongesprek), 21 juni 2011

4 opmerkingen: