Over het land

Australië in een notendop; over het land. De topografie, klimaat, geschiedenis, politiek en economie worden hieronder kort beschreven om een beeld te geven van dit weidse en gevarieerde land.  

Topografie
De totale oppervlakte van Australië is 7.741.220 km2 en opgedeeld in zes staten, twee territoria en een federaal territorium (zie figuur 1).
Figuur 1: landkaart Australië
De zes staten zijn:
Nieuw-Zuid-Wales met de hoofdstad Sydney.
Queensland met de hoofdstad Brisbane.
Tasmanië met de hoofdstad Hobart.
Victoria met de hoofdstad Melbourne.
West-Australië met de hoofdstad Perth.
Zuid-Australië met de hoofdstad Adelaide.
De twee territoria zijn:
Het federaal territorium is:


Klimaat, neerslag en bodemvruchtbaarheid
In Australië zijn verschillende klimaatzones. Het binnenland heeft een woestijnklimaat. Het noorden van Australië is tropisch, het midden van Australië is subtropisch en in het zuiden bevind zich de gematigde zone die vergelijkbaar is met het Middellandse Zeeklimaat.

Door deze verschillende klimaatzones lopen de temperaturen en neerslagverschillen sterk uiteen. Dit is een goed moment om in te zoomen op het gedeelte van Australië waar ik mij ga bevinden, Brisbane. Hier valt er ’s zomers (februari) gemiddeld 101-200 mm neerslag per maand verdeeld over gemiddeld 13 neerslagdagen. De gemiddelde maximale temperatuur is 29 graden bij gemiddeld 8 zonuren per dag.’s Winters (augustus) valt er gemiddeld 31-60 mm neerslag per maand verdeeld over 7 neerslagdagen. De gemiddelde maximale temperatuur is 22 graden met gemiddeld 8 zonuren per dag. Doordat er het hele jaar door voldoende neerslag valt en bovendien de grond rijk is aan fosfor is de bodem zeer geschikt voor de landbouw.
Geschiedenis
Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen in Australië. Door laag zeewaterpeil waren er natuurlijke bruggen ontstaan tussen Indonesië en Australië. Later steeg het waterpeil weer en woonden de uit Indonesië afkomstige Aboriginals definitief in Australië.
Willem Jansz was de eerste Europeaan in Australië in 1606. Hierna werd het land diverse malen door Europeanen bezocht. Bijvoorbeeld door James Cook in 1770. Deze Engelsman gebruikte New South Wales als strafkolonie voor Engelse gevangenen.
In 1849 werd voor het eerst goud ontdekt in Australië, hierna groeide de bevolking snel. In 1901 keurde Australië een grondwet goed en werd het een zelfregerend deel van het Britse Rijk. Melbourne was de eerste hoofdstad. In 1911 gaf de regering een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp is van architect Walter Burley Griffin en de bouw startte in 1913. In 1927 werd deze nieuwe stad, Canberra, de nieuwe hoofdstad.

Politiek
Australië bestaat uit 6 deelstaten met elk een eigen regering, grondwet en premier. Naast deze parlementaire democratie is het ook een parlementair koninkrijk. Elizabeth II is de koningin van Australië. De grootste partijen zijn wisselend centrumlinks en centrumrechts. Opvallend is dat meerdere partijen zichzelf “neither left nor right but forward” noemen.

Economie
Australië heeft een vrije markt economie die wordt gedomineerd door de dienstensector (68% van het bruto binnenlands product). De landbouw- en mijnbouwsector zijn samen verantwoordelijk voor 10% van het bruto binnenlands product en 57% van de export van Australië.

Bronnen:
www.australie.nl ,geraadpleegd 10 juni en 15 juni 2011
Klimaatinfo.nl , geraadpleegd 10 juni 2011
Wikipedia subtropisch klimaat geraadpleegd 10 juni 2011
Geschiedenis van Australië , geraadpleegd 10 juni 2011
Politiek van Australië (Engelstalig) , geraadpleegd 15 juni 2011